Přímá volba prezidenta podle ODS

Občanská demokratická strana, která až donedávná jednoznačně odmítala přímou volbu prezidenta, předložila nyní návrh ústavního dodatku na přímou volbu prezidenta. Z něho vyplývá, že účelovost tohoto kroku (cílem je zvolení Václava Klause), k níž se někteří představitelé strany hlásí, evidentně nekončí jen u změny způsobu volby. Protože Klausovy šance jsou pramalé v dvoukolové volbě, navrhuje ODS volbu jednokolovou.

V jednokolové volbě by samozřejmě Klaus měl šanci být prezidentem zvolen, protože by dostal zhruba 30 procent hlasů — většinou svých stranických obdivovatelů. Žádný z ostatních kandidátů by zřejmě v jednokolové volbě tolik hlasů nedostal.

Potíž s touto další účelovostí z dílny ODS spočívá zejména v tom, že ve snaze zvolit Klause za každou cenu se ODS uchyluje ke způsobu volby, který je naprosto nestandardní ve většině zemí, kde je prezident volen přímo.
Prezident by měl být v lidovém hlasování zvolen většinou hlasů. Nereprezentuje na Hradě totiž jen jednu stranu–v našem případě voliče ODS, jejichž hlasy by byl Klaus de facto zvolen ve volbě jednokolové–ale všechny občany!

Prezidentem by se tedy měl stát člověk, který dokáže v přímé volbě získat hlasy nejen voličů své strany či svých nejvěrnějších obdivovatelů, ale také hlasy těch voličů, kteří by možná preferovali a v prvních kole volili někoho jiného, ale pro které je v druhém kole přijatelný jeden ze dvou kandidátů, kteří postoupili z kola prvního, jako kompromis. Právě druhé kolo zaručuje, že se prezidentem nestane osobnost polarizující ale integrující!

Pokud by se náhodou podle návrhu ODS kdy volilo (což se naštěstí nestane), mohli bychom se dočkat při volební účasti například jen poloviny voličů a nějakých 30-ti procent hlasů odevzdaných budoucímu prezidentovi toho, že prezident by byl zvolen zhruba 15-ti procenty oprávněných českých voličů. To by bylo v naprostém rozporu s většinovým míněním, ke kterému se lze alespoň přiblížit-když už ho ne přímo dosáhnout–ve volbě dvoukolové. Každopádně i při stoprocentní účasti voličů by prezident zvolený v jednokolové volbě vždy reprezentoval jen menšinu společnosti.


23. 10. 2002

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..